Advertisements

MDMA – jedan bombončić i tamo si; nazad se vraćaj kako znaš

Bilo je deset sati kada je ušla u stan. Savršeno budna, bistra i – gladna. Prošlo je više od dvanaest sati otkako je izašla, više od osam otkako je ponovno uzela bombon. Sjela je na krevet da skine cipele i odlučila napraviti kajganu. Spetljala ju je na brzinu jer joj se zbilja nije kuhalo, ali nešto je morala pojesti. Glad je uzela maha. Nabrzinu je pojela obrok i krenula se spremati za spavanje, mada joj se uopće nije spavalo.

Dva dima, toliko će joj biti dovoljno da zaspi. Samo dva, neće pretjerivati. Izvukla je lulicu iz ormara, zajedno s vrećicom marihuane. Nasjeckala je polovicu vrha, stavila koliko joj treba, a ostatak spremila. Dva duga dima nastojala je zadržati u plućima što je duže mogla. Napokon je izdahnula, ispunivši sobu plavičastim dimom marihuane. Legla je na krevet i upalila televizor. Sada je samo trebala pričekati da se soba počne vrtjeti. Znala je da će tada zaspati.

MDMA (3,4-metilendioksimetamfetamin) je polusintetička, psihoaktivna droga. Najčešće se uzima oralno, u formi komprimiranih tableta, koje se u žargonu često nazivaju bombonima. Smatra se rekreativnom drogom koja ne izaziva fizičku ovisnost, a povezana je s burnim provodima u noćnim klubovima i festivalima uz elektronsku glazbu. Djeluje stimulativno, odnosno smanjuje potrebu za snom, dok u isto vrijeme povećava empatičnost, djelujući tako na osjećaj ugode, stvarajući prividnu bliskost s drugim osobama. Također, uzrokuje slabljenje apetita za vrijeme konzumacije, grčenje vilice i proširenje zjenica. U određenim situacijama, može uzrokovati umjerenu tjeskobu i neodređeni strah.

Probudile su je posljednje zrake zalazećeg sunca. Dan je bio na izmaku, a činilo joj se da je i njezino stanje takvo. Uhvatila se za vilicu, koja je nesnosno boljela. Udarilo ju je jače no inače. Još snena, valjala se po krevetu, nastojeći razbuditi se. Odustala je i ponovno zatvorila oči, da bi ih nekoliko sekundi nakon toga ponovno otvorila i otišla u toalet. Nagnula se nad umivaonik i pustila hladnu vodu da teče. Pila je. Dugo, neutaživo. Zapravo, nije bila žedna, no hladnoća koja joj je klizila niz grlo odgovarala joj je. Hladna je. Voda, ali i ona. Da…

Emocije su nestale. Više nema sreće, nema zajedništva, nema spoznaje da te netko razumije i da želi provoditi vrijeme s tobom. Ove večeri, koja je za nju jutro, ona je sama. U polumraku dana koji nestaje, kojeg je prespavala, podiže pogled prema ogledalu. Isprva, gotovo se prestrašila. Duga, inače ravna, plava kosa, sada je bila zamršeno klupko vlasi koje vjerojatno nikada neće raspetljati do kraja. Upale zelene oči okružili su tamni kolobari podočnjaka, a isto tako upali obrazi, obješeno su visjeli, bacajući sjenu na ostatak lica.

U nevjerici je zakoračila unazad. Nemoguće da je to ona… Zastala je na sekundu, a zatim se podrugljivo nasmijala. Kome? Samoj sebi, valjda. Pa čemu se uopće čudi? Jebote, pa partijala je cijelu noć i prespavala veći dio dana. Kako može izgledati? Odmahnula je glavom i vratila se u krevet. Vilica ju je još uvijek boljela i smetala joj je svjetlost. Dugo je zurila u plafon, ne znajući što će sa sobom. Još uvijek je bila umorna. Nije joj se spavalo, samo je bila slomljena. Jedva je smogla snage odvući se do prozora i spustiti rolete. To je to za danas. Bolje da se vrati spavanju. Nije imalo smisla truditi se napraviti išta korisno, dok se ovako osjeća.

Pokazalo se, s vremenom, da MDMA različito djeluje na korisnike, ovisno u kojim uvjetima se isti nalaze. Ako se konzumira na partijima, do izražaja dolazi povećana motorička aktivnost konzumenata te zanemarivanje podražaja iz okoline, kao i redukcija svijesti o samome sebi. S druge strane, ako se konzumira u manjim, intimnim grupama, dovodi do povećane lucidnosti, porasta koncentracije, svjesnosti o okolini, a podiže i komunikaciju, tj. konzumenti su često otvoreniji za razgovore.

Budi se u gluho doba noći, oblivena znojem. Ponovno odlazi u kupaonicu popiti vode, ali ovoga puta ne pali svjetlo. Ne želi se vidjeti u ovakvom stanju. Usput pogleda na mobitel – nema poruka, nema propuštenih poziva. Ni jedne obavijesti na Facebooku. Instagram isto šuti. Bira broj najbolje prijateljice. Mobitel dugo zvoni, ali nema odgovora. Glupačo, naravno da se neće javiti, četiri su i trideset ujutro. Koliko je ljudi budno u ovo doba? Doista, koliko?

Još malo pa će svanuti nedjeljno jutro, a jutarnje sunce će je prisiliti da uvidi kako je ponovno sama. Nema veze, nekako će preživjeti nedjelju. Vući će se po stanu, možda nešto nabrzinu skuhati, a poslijepodne provesti buljeći u ekran televizora, kao i svake nedjelje do sada. Bit će potpuno prazna, ali neće moći plakati. Htjet će, ali neće moći. Kada bi bila povrijeđena, tužna ili bijesna, suzama bi iz sebe isprala tu negativu. Kada si prazan u svakom dijelu svoga bića, suze nemaju što odnijeti, zato niti ne teku nakon isparavanja djelovanja bombona.

Znala je zašto će joj nedjelja biti takva. To je u redu, očekivano je. Ono što ju muči jest ostatak tjedna, onih pet radnih dana koje će provesti u sivilu. Svaka emocija koju osjeti, bit će tek blijeda kopija onoga što doživi petkom. Poput vodenih boja preko kojih se prelila čaša tople vode – tek naznake onoga što zaista osjeća. Ako uopće osjeća. Osjeća li išta? Ne… Ne bez pomoći, ne bez te malene loptice koju popije sa čašom vode. Kako si je to uopće dozvolila, što ju je dovelo do toga da dane provodi u tupom sivilu, čekajući petak koji donosi eksploziju boja, osjeta i ono najvažnije – donosi ljubav prema drugima i prema sebi?! Kada je sve krenulo u pogrešnom smjeru? U kojoj točki vremena je izgubila osjećaje? Kada je nebo postalo sivo?

Iako nije potpuno razjašnjeno kako MDMA djeluje, zna se da utječe na oslobađanje serotonina, čime značajno povećava koncentraciju ovog neurotransmitera. Dodatno, podiže i razinu noradrenalina i dopamina, što uzrokuje smanjenu potrebu za snom. Zbog povećane koncentracije serotonina, konzument se osjeća bolje, sretniji je i opušteniji te generalno dobro raspoložen.

Budući da se u tijelu gotovo odjednom ispusti velik dio uskladištenog serotonina, u danu koji dolazi nastupit će njegov manjak, odnosno, njegova će razina u serumu pasti ispod donje granice normale, što za posljedicu ima bezvoljnost i apatiju, a samo stanje osobe može se okarakterizirati kao depresija. Uobičajeno trajanje ove faze je jedan do dva dana, no često se razvuče i na četiri. Kod konzumenata koji se nazivaju rekreativcima, ali MDMA ili Extasy konzumiraju češće, može doći do razvoja kliničke depresije sa svim pratećim simptomima, a zabilježeni su i slučajevi bipolarnih poremećaja.

Preživjet će nekako taj tjedan, zna da hoće. Dani će pored nje prolaziti jedan za drugim, a ona ih neće ni osjetiti. Neće primjećivati ljude na ulici niti će joj itko doći u posjet. Odradit će svoj posao, otići kući i zuriti u plafon. Navečer će leći u krevet i pokušati zaspati, dok joj nedostaju dragi ljudi. Zvat će ih, ali oni se neće javiti jer imaju svoje živote i nemaju vremena za nju.

U četvrtak će ponovno nazvati istu osobu, onu koju zove svakog tjedna, naći se s njom u petak poslijepodne, pokupiti vrećicu s nekoliko tableta, otići do istih prijatelja koje preko tjedna nije mogla dobiti na telefon, i odjednom će sve biti savršeno. Bit će baš kao što je i jučer bilo – lijepo. Da, to je ta riječ… Bit će – lijepo. Šareno. Osjećat će se živo. Jednu noć, ali i to joj je dovoljno. Može preživjeti tjedan sivila, samo zato što zna da će u petak navečer biti sretna. Lažno sretna, ali ipak sretna.

Zašto joj treba tableta da se osjeća sretno? Pa… Treba joj. Bez tablete, sve je sivo. Ako i naiđe na tračak boje, to je tek blijeda kopija onoga što donosi tableta. S bombonom uvijek pronađe prave riječi, uvijek je dostupna, atraktivna, poželjna. S bombonom joj se sviđaju drugi ljudi, bez njega nikada nikome ne bi prišla. Ne bi upoznala ni njega. Ne bi ga zavoljela. A gdje je on sada? Negdje… Nedostupan… Kao da je miljama daleko. U petak, bit će joj blizu, opet će biti pored nje i voljeti je. I ona će voljeti njega.

Prokleta nedjelja nikako da prođe. Nakon nje, ima još četiri duga dana koje mora preživjeti sama. Izgurat će to nekako, samo da bi dočekala petak. Petkom uzme tabletu za sreću i sve je opet u redu, do subote ujutro. I tako tjedan za tjednom. Zašto tjedan mora imati sedam dana? Zašto ne bi imao samo tri? Tri su dovoljna, ta tri su važna. Ovo što dolazi između, tek je puka praznina, praznina koju vječno nosi sa sobom, praznina koju može popuniti samo petak. I večer koja dolazi s petkom.

Dokazano je da kontinuirana konzumacija MDMA dovodi do kliničke depresije i anksioznih poremećaja, dok novija istraživanja upućuju na to da visoke doze ove psihoaktivne droge uzrokuju neuroimuni odgovor organizma, koji za posljedicu ima povećanu osjetljivost  mozga prema toksičnim tvarima iz okoline i patogenim organizmima. MDMA također slabi cjelokupni imunološki sustav, čime konzumenta čini podložnijim zaraznim bolestima. Neurološka istraživanja, provedena na miševima, upućuju na to da MDMA i srodne droge uništavaju sinapse, što može dovesti do degenerativnih poremećaja. Do današnjeg dana, ne postoji nepristrano istraživanje na ljudskim subjektima, koje bi potvrdilo ili opovrgnulo istraživanje provedeno na miševima.

Lektura: Nives Rog

Ilustracije Hrvoje Vuksan

Facebook Comments
Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: