Advertisements

Čovječe, uspori

Jedna stara izreka kaže da se lanac kuje od prve karike. Ako malo razmislim o tome, doći ću do zaključka da sve ima svoj početak, svoje ishodište. Te karike, koje spajajući se jedna na drugu tvore lanac, u teoriji bi morale biti jednake. Od prve, pa sve do posljednje moraju biti identične. Jer, ako nisu, ako se neka od njih razlikuje, lanac će, prije ili kasnije, puknuti.

Druga pak izreka kaže da je lanac snažan koliko i njegova najslabija karika. To je također točno. Upravo je zato važno graditi svoju ličnost na svim poljima. Izgraditi se kao osoba koja je sposobna živjeti u ovome svijetu i istovremeno uživati u njemu nije jednostavno. Nitko od nas nema recept za dolazak do tog uspjeha, ali svi u životu prije ili kasnije naučimo nešto o tome. Kada otkrijemo nešto što je upalilo, podijelimo to s drugima, da njima bude bar malo lakše.

Život je okrutan, odrastanje boli, a zadovoljstvo postaje tek neuhvatljivi mit, za koji nitko nije siguran postoji li zaista. Zato dijelim s drugima ono što sam i sâm naučio. Dajem savjet, ako tako hoćete, prenosim svoje iskustvo. Hoće li ga netko poslušati, ne ovisi više o meni. To ovisi samo o onome tko čita ove zapisane riječi, koje je moja usnula duša odlučila prenijeti na papir…

Jedna od prvih stvari koju kemičar u nastajanju nauči jest da ima oči, nos i prste. Drugim riječima, opažanja su u kemiji sve. Izgled reakcijske smjese, promjena boje, razvijanje novog mirisa (bio on ugodan ili neugodan), oslobađa li sustav toplinu ili se reakcijska smjesa hladi – sve su to podatci koji su izrazito važni u opisivanju onoga što mi, kemičari, radimo.

Bez tih informacija gotovo je nemoguće ustanoviti što se točno događa s reakcijskom smjesom. Oni koji se ovim poslom bave već godinama razvili su svojevrsnu rutinu. Ti obrasci ponašanja karakteristični za laboratorij uvuku nam se pod kožu, a da toga nismo ni svjesni. Nisam ni ja bio.

Znate li za ona popodneva u kasnoj jeseni, kada je većina lišća već otpala, kada su već počele duge i dosadne kiše, ali se još uvijek tu i tamo zalomi poneki dan okupan suncem, pa kažete sami sebi kako bi bila šteta ne provesti ga u prirodi? Uskoro dolazi zima i postaje sve hladnije, a još kada s Alpa zapuše bura i donese snijeg, više nećemo htjeti nikamo izlaziti. Zato koristimo priliku koja nam je nenadano pružena.

Tako smo i nas dvojica odlučili jedno takvo subotnje poslijepodne provesti uz aktivnost koju smo u šali zvali „planinarenjem“ – zapravo je to bila samo duga šetnja neravnim šumskim terenom koji se nalazio tik izvan grada. Šuma nas je dočekala okupana suncem, a cvrkut ptica još se uvijek mogao čuti – nešto tiši no u ljetnim mjesecima jer sada su u šumi ostale samo one ptice odane ovome kraju, koje neće izbjeći zimu selidbom na daleki jug.

Nismo pričali ni o čemu posebnom, mada ćemo vjerojatno, kako vrijeme bude prolazilo, zabrazditi u neke „dubokoumne“ teme. Jedan znanstvenik u nastajanju, kako samoga sebe volim zvati, i jedan samoprozvani filozof – ne može biti dobro niti da hoćeš.

Hodamo tako uskom stazom koja vijuga među drvećem. Čas se uspinjemo, čas spuštamo. Tu i tamo zapnem za suho granje sakriveno otpalim lišćem što nam šušti nam pod nogama, a ja primjećujem da su nam koraci usklađeni. Pogledam oko sebe: gole grane s tek ponekim listom koji još leluja na povjetarcu i samo što nije otpao, nešto zelene trave isprepletene s korijenjem starih stabala. Poneka vjeverica protrči po granama borova nad našim glavama. Sunce se uspijeva probiti kroz zimzeleno drveće među koje smo zašli, a njegove se zrake lome na iglicama bacajući sjene koje plešu jedan od posljednjih plesova ove godine. Uočavam detalje, divim im se, ali ne zastajem. Nemam neki određeni pravac kretanja, samo se polako gubim u šumi.

Prolazim pored ostatka osušenog debla koje je bršljan odavno uzeo pod svoje. Uhvatim ga pogledom, prokomentiram zgodan prizor i produžim dalje. On zastaje. Ne primijetim to odmah. Tek nekoliko metara dalje shvatim da više nije pored mene. Okrenem se i vidim kako promatra te ostatke nekadašnjeg bora. Vraćam se prema njemu, upitam ga zašto je zastao. Ne odgovara. Sve što kaže je: „Stani.

Dobro, stojim. Vidio sam panj, lijep je. I bršljan je isto vrlo lijep. To je to. Priroda.

Ne. Ne tako. Ne moraš zaista stati. Ali moraš usporiti. Uspori.“ – ne shvaćam što mi govori. Gledam ga u čudu i nije mi jasno što očekuje od mene.

Sada se nalazi iza mene. Rukama mi zatvara oči. Mrak. Kaže mi da opišem sve što čujem. Dobro. Cvrkut ptica.

Koliko?

Dvije, tri. Možda još koja više.

Još?

Savijanje grana na povjetarcu. Lišće pod nogama.

Dalje.

Ne čujem ništa više. Naćulim uši koliko mogu. U daljini, čujem kuckanje po drvetu. Ritmično. Desetak udaraca pa par sekundi tišine. Zatim ponovno desetak udaraca. Ponovno tišina. Djetlić. Ili zeba.

Pomiče dlanove s očiju, a mene okupa cijeli spektar različitih nijansi zelene. Lišće koje propušta sunčeve zrake i ono koje ih odbija. Svaki list je različit. Svaki sjaji malo drugačije. Bršljan se uvija, izvija, guta sve pred sobom. Postaje mi jasno da mu je za ovakvo nešto trebalo možda i nekoliko godina. Mogu pratiti otkud je krenuo proždirati deblo. Vidim gdje izvire iz zemlje, kuda se počeo penjati po njemu. Vidim i korijenje susjednog hrasta kako se isprepliće samo sa sobom, kako se godinama širilo boreći se za vlagu iz tla, jer samo najjači prežive.

Plavo nebo proviruje kroz gusto granje, a meni na licu blista osmijeh. Širim ruke i okrećem se u krug, jer svijet je danas predivno mjesto. Danas je savršen i nadam se da će takav ostati. Zapravo je takav bio i prije, no doživljavao sam ga sasvim drugačije.

Sitnice. Detalji. Da, vidim ih. Naučen sam tražiti ih. Uvijek vidim ono što mnogima promakne. Tek blagi trzaj lista prije nego što se otkine, ali ne osjetim uvijek povjetarac koji ga kida. Ne vidim uvijek pozadinu tog detalja, a bez konteksta sam je motiv nevažan.

Svijet je cjelina – to je ono što sam danas naučio. Detalji su zaista predivni, no oni su ipak samo detalji. Osnove koje grade sliku, a cijelu sliku treba znati doživjeti. Treba usporiti. Treba pogledati oko sebe. Jednom. Dvaput. Triput, ako treba,. Sve ima smisla i sve se uvijek posloži. Moraš si dati vremena jer nekada od sitnica ne vidiš ono što te bode u oči.

Zato treba otvoriti oči. I treba usporiti. Živjeti dan po dan, sat po sat. Previše žurim. U poslu. U životu. U komunikaciji. Vidim i mislim da sam vidio sve jer sam uočio ono što drugi nisu. Gradim život na opažanjima, a da u bitizapravo ne znam opažati. Zato sada stojim nasred šume s raširenim rukama i osmijehom na licu. Jer sam dovoljno usporio da vidim svijet onakav kakav zaista jest. Savršen.

Zato čovječe, uspori. Ne dopusti da ti brzina zamuti pogled, da vidiš samo ono što je ravno pred tobom. Zaustavi se ako treba i pogledaj uokolo. Svijet je svuda oko tebe i ti si u njemu. Dio si nečeg puno većeg i puno ljepšeg od sebe samog. Pripadaš cjelini. Onoj istoj cjelini koju često odbacuješ kao nevažnu jer nemaš vremena posvetiti joj se. Nađi vremena. Uspori.

 

Lektura: Jurica Katavić

Facebook Comments
Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: