Advertisements

Vrana

Zašto ne plačeš?

Cigareta u ruci mi se skoro ugasila. Pogledao sam je otvorivši oči, snažno povukao dva dima da je ponovo razgorim i polagano ispuhnuo dim. Sjedio sam na nepokošenoj travi prekriženih nogu, okrenut prema veličanstvenoj krošnji prastarog hrasta. Skrenuo sam pogled u stranu tražeći onoga tko mi je postavio pitanje. Nigdje nikoga. Možda mi se učinilo.

Pitao sam te zašto ne plačeš.” – dubok, prodoran glas odzvanjao je u mojoj glavi. Nije dolazio iz nekog posebnog smjera, nije ga donio vjetar. Te riječi nitko nije izgovorio. Odzvanjale su u unutrašnjosti moje glave, u vlastitom umu, kao da su se tamo i rodile. Pa, možda i jesu…

Skrenuo sam pogled prema tlu u samome podnožju hrasta. Već je lagano padao mrak, pa je drvo bilo obasjano zlatno-smeđim tonovima zalazećeg sunca. Nedaleko od drveta jedna je vrana skakutala čeprkajući otpale žirove. Prilično krupna ptica, ne znam kako je ranije nisam uočio. Na tren je zastala okrenuvši glavu prema meni. Stala je piljiti u mene dubokim, crnim očima koje su mi u dušu unosile nemir.

Hoću li dobiti odgovor?” – glas koji para tišinu opet mi je prostrujao umom.

Zašto bih plakao?” – izgovorio sam te riječi sasvim polagano, jedva čujno, ne vjerujući da će ih itko čuti. Vrana me i dalje promatrala tu i tamo poravnavši neko pero tamnosmeđim, oštrim kljunom kojim je maloprije rovarila po žirovima.

Jer je otišao. Jer si ga pustio da ode.” – skoknula je u stranu i počela trančirati novi žir.

Trnci su krenuli od tjemena oštro se spuštajući vratom prema leđima, da bi se zaustavili tek u dnu kralježnice. Dlačice na rukama su se nakostriješile, a oči zatvorile same od sebe.

Zašto bih plakao za njim?” – pomislio sam.

Ne za njim. Zbog njega.” – otvorivši oči vidio sam da mi se približila. Opet me promatrala, blago nagnuvši glavu, češkajući se nogom ispod krila.

Ne razumijem. U čemu je razlika?” – dlačice na rukama još se nisu smirile. Jedva primjetno, dvije su kapi kiše oborile nekoliko njih i prikovale ih za kožu. Počela je sipiti ranojesenja kišica koja će vjerojatno padati sve do sutra. Nisam se obazirao.

Dobro znaš u čemu je razlika. Znaš da je otišao tamo otkud nema povratka, a ti si ga pustio da ode.” – sada mi je bila udaljena jedva dvadesetak centimetara. Sasvim mirna, crna, kao da je isisavala svjetlost iz svoje okoline.

Tko si ti?” – pogledao sam ju osjećajući kako me te mračne oči proždiru.

To isto znaš. Onaj koji spaja svjetove koji se nikada ne smiju spojiti. Onaj koji vraća one koji su otišli. Onaj koji dovršava nedovršena posla.” – skočila mi je na nogu raširivši krila. Krila na kojima su mnoga pera zamijenili ožiljci. Izgledali su staro i bolno.

Smrt?

Ne. Smrt odnosi. Ja vraćam. Ali nisam život, jer ga ne dajem. Ja sam privid, samo sjena.” – sklopila je krila. Pritom kao da se smanjila, uvukla u samu sebe.

Razumio sam što mi govori. Sreli smo se i ranije. Uvijek bi dovela nekoga sa sobom. Nekoga iz moje prošlosti, odavno pokopanog i vrlo vjerojatno zaboravljenog. Danas je došla sama.

Je li mu dobro, tamo gdje je sada?” – upitao sam je dok je s mog koljena promatrala onaj prastari hrast.

Ne.

Želi li on doći?

Ne.

Što ti onda radiš ovdje?

Podsjetiti te da je tako moralo biti. I da je u redu plakati.” – skočila je s mog koljena natrag u travu, odskočila još nekoliko puta tražeći nešto. Raširila je krila i odletjela gubeći se među hladnim, sitnim kapima jesenje ravnodušnosti.

Kiša je i dalje padala, a ja sam još uvijek promatrao hrast. Kapi su mi se slijevale niz lice, nastavljajući se spuštati vratom da bi završile svoj put na tankoj majici koju su već dobrano namočile. Sjedio sam. Šutio. Kapi su i dalje klizile. Sol. Odjednom su postale slane.

Zastale bi na sekundu na usnama, spustile se dalje niz bradu i pridružile se svojim sestrama na putu do tla. Postale su gušće i nisu imale namjeru stati.

Ostavio sam ga da ide svojim putem. Ništa nisam mogao učiniti. Dugo sam se grizao zbog toga, jer možda sam ipak mogao nešto. Ali nisam. Realno, bio je to njegov izbor. Izbor u kojem ja nisam sudjelovao, izbor koji me se nije ticao. Ali ticao me se. Jer bili smo nerazdvojni.

Na kraju smo se ipak rastali. Jer ja nisam mogao poći za njim. Znao sam da bi me to uništilo, kao što je u konačnici uništilo njega. Možda sam ga i mogao povući nazad, natjerati da ponovno stane uz mene. Možda… Napravio sam sve što sam mogao. Sve drugo što je bilo ponuđeno kao opcija bilo bi prelaženje granice. Nešto što si nikada nisam dopustio, a nadam se da nikada ni neću.

Zauvijek će na tome hrastu ostati zapisana dva imena. Jedno na podnožju, drugo pri vrhu. Moje.

I njegovo.

Kako su suze dolazile, tako ih je kiša ispirala. Ta jesenja tuga oprala mi je dušu čisteći s lica tragove boli. Bol koja je toliko dugo postojala u meni, za koju sam skoro pa i zaboravio da postoji jer je postala dio svakodnevice na koju više nisam obraćao pažnju.

Sada izlazi iz mene. Poput crne naftne mrlje klizi sa mene i kiša je odnosi u zemlju. Da se vrati odakle je i došla. Da me konačno ostavi na miru. Mir. Danas sam konačno pronašao mir.

 

 

Lektura: Jurica Katavić

Facebook Comments
Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: